María Lionza

UNA DEESSA EN MOVIMENT

Introducció

He reunit en aquesta web els resultats d’una llarga recerca en antropologia visual sobre el rol de les imatges en el culte a María Lionza (Veneçuela). Imaginada i representada de maneres molt diverses, María Lionza és el centre d’un important culte religiós que inclou episodis de possessió espiritual. Aquesta recerca s’ha desenvolupat també a Catalunya i a Internet.

Des de l’inici, el meu objectiu va ser fer una recerca sobre les imatges i a través de les imatges. Volia investigar la significació cultural de les imatges religioses utilitzant mètodes visuals i experimentant amb modes de representació basats en la imatge.

Aquesta recerca multi-modal ha donat lloc a: films, fotografies, articles, un llibre, una web participativa i una exposició –que trobareu en aquesta web.

Gràcies a totes aquelles persones que m’han ajudat i especialment als creients i artistes vinculats al culte a María Lionza – Roger Canals

Publicacions

Aquí trobareu els textos que he escrit sobre el culte a María Lionza en anglès, francès, català i castellà. Aquests treballs giren al voltant de tres idees principals: la importància de la creativitat visual com a mode per a entrar en contacte amb les divinitats, la dimensió relacional de la mirada dins del context ritual i les possibilitats de la càmera i dels mètodes visuals com a eines per analitzar els fenòmens religiosos.

El llibre A Goddess in Motion. Visual Creativity in the Cult of María Lionza (Berghan Books, 2017) està disponible en versió de butxaca, en tapa dura i en llibre electrònic (ebook)

Articles i capítols del llibre

Films

El cinema permet captar aspectes del ritual difícilment expressables només en paraules, com ara el moviment dels cossos, la música, les emocions, el cromatisme o la importància de la cultura material. A més a més, gràcies al muntatge podem establir relacions de continuïtat i discontinuïtat entre diferents esdevenients i punts de vista, i experimentar amb la relació entre imatges, paraula i so.

He reunit aquí dos llargmetratges i dos curtmetratges sobre el culte a María Lionza. Tots han estat filmats a Veneçuela excepte Una deessa en moviment, on mesclo imatges provinents de Veneçuela, de Catalunya i d’Internet.

Els bastidors de Sorte (2006, CNRS-Images):
aquest curtmetratge ofereix un retrat íntim dels rituals a la Muntanya de Sorte.

Rostres d’una divinitat veneçolana (2007, CNRS-Images):
aquesta pel·lícula explora com els creients i els artistes reinventen la imatge de María Lionza, i com l’esperit de la deessa baixa en els rituals de possessió espiritual.

La sang i la gallina (2008, CNRS-Images):
aquest curtmetratge mostra un ritual de curació a Maracaibo.


Una deessa en moviment (María Lionza a Barcelona) (2016, the Wenner-Gren Foundation and Jordi Orobitg Produccions):
aquesta pel·lícula és un assaig reflexiu on comparo la pràctica del culte a Veneçuela, Catalunya i a Internet.

Exposició

Entre 2020 i 2021, el Museu Etnològic de Barcelona va acollir l’exposició María Lionza, una deessa en moviment. Es tractava d’una exposició gratuïta que per primera vegada mostrava al públic de la ciutat el ric univers visual que caracteritza aquesta pràctica religiosa. L’exposició s’organitzava a partir de tres eixos principals: el ritual religiós, l’art i les xarxes socials.

Com a antropòleg, considero que els projectes expositius són de gran importància pel fet que permeten apropar la nostra recerca a un públic no especialitzat. Les exposicions també poden generar espais de trobada i de reflexió. En aquesta secció trobareu imatges de l’exposició així com un vídeo de presentació.

Vídeos

El nom primitiu de María Lionza és Yara; nascuda a la regió de Yaracuy, era una bella indígena d’ulls verds…

Iván Drenikoff - Andhi

Web participativa

Entre 2016 i 2019, vaig tenir activada una web participativa sobre el culte a María Lionza. Aquesta web estava plantejada com una eina de recerca: permetia als creients enviar imatges pròpies sobre el culte a María Lionza –i alhora comentar les imatges dels altres. Gràcies a aquest dispositiu vaig poder veure imatges de la deessa i del seu culte que altrament no hagués vist mai.

Aquesta web –i el film A Goddess in Motion (2016)– van ser possibles gràcies a la beca Fejos Postdoctoral Fellowship de la Wenner-Gren Foundation.

Contacte

Si teniu suggerències o comentaris, no dubteu a fer-me’ls arribar a:

Roger Canals Vilageliu
Universitat de Barcelona

Projecte actual:
ERC-Consolidator Grant: Visual Trust. Reliability, accountability and forgery in scientific, religious and social images (2021-2026)